• Wanneer de spieren en het ondersteunende weefsel beschadigd zijn of verslappen, kan de endeldarm geleidelijk naar beneden zakken. Soms sluiten de openingen (blaas, anus) niet meer goed af en ontstaat incontinentie.
  • Deze klachten kunnen ook valse stoelgangsdrang zijn of een constante druk in bekken, boven de aars, ook wel dyschesie klachten genoemd. 
    De oorzaak van de verzakking kan zijn: Van nature zwakkere spieren, zware of snel op-elkaar-volgende bevallingen of ouderdom. Het (steun)weefsel kan hierdoor sterk uitrekken en zelfs inscheuren.
  • Als gevolg van veroudering neemt de elasticiteit en spierkracht van de steunweefsels af. De verminderde aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de overgang kan ook een rol spelen, omdat de weefsels dan wat dunner en zwakker worden. Een te hoog lichaamsgewicht. De gewoonte om hard te persen bij de stoelgang. Chronische hevige hoestaanvallen.
  • Een uitwendige verzakking van de endeldarm wordt operatief behandeld met een kijkoperatie (laparoscopie) via de buik. Een netje wordt bevestigd zodat de endeldarm wordt verstevigd.
    Wanneer er ook een verzakking van de blaas bestaat wordt deze mee gecorrigeerd samen met de dienst Urologie.
Volledige bekkenbodem verzakkingen met prolaps van de baarmoeder en/of blaas worden soms samen met Gynaecologie of Urologie geopereerd die dan gelijktijdig een baarmoeder wegname en pexy vd baarmoederhals en blaas combineren.

Image

Abdominale Heelkundige dienst AZ Herentals

Associatie Abdominale Heelkunde Herentals

© 2024 AbdominaleHeelkundeHerentals

Wij gebruiken geen cookies, slaan geen persoonlijke informatie over onze gebruikers op en voldoen aan de Europese GDPR wetgeving.