Stacks Image 63
Stacks Image 58
Stacks Image 154
Sluiten Breuk poort of hiatus = hiatoplastie
Stacks Image 156
Stacks Image 160
Maag terugslagklep rond slokdarm = fundoplicatie kan 360° of 270° of slechts 180° afhankelijk van de slokdarm functie

Volledig kijkoperatie:

- 2 dagen ziekenhuisopname
- zeer goede resultaten postop 96% tevredenheid
preoperatief :
- gastroscopie
- stationaire manometrie slokdarm en/of RX slokdarm
- postoperatief:
- 6 weken goed kauwen - traag eten
- 6 weken strict hefverbod
- na 6 weken controle raadpleging
- na 3 maanden controle gastroscopie

Op termijn 17% recidieven = terug openscheuren v.h.herstel vaak door braken, zwaar werk en obesitas.

Wat is een maagbreuk en wat is reflux?

Gastro-oesofageale reflux wordt veroorzaakt door het terugkeren van de maaginhoud, meestal zuur, naar de oesofagus (slokdarm), abnormaal vaak en in abnormale hoeveelheden. Iedereen heeft reflux maar wanneer dit zich zeer vaak en in zeer grote hoeveelheden voordoet, veroorzaakt de reflux een ontsteking van de slokdarm (oesofagitis) en symptomen zoals branderig gevoel, oprispingen, het gevoel van “zuur” dat terugkomt naar de mond. In bepaalde gevallen is de reflux zo erg dat zij symptomen veroorzaakt zoals ademhalingsmoeilijkheden, hoestbuien, astma, irritaties ter hoogte van de keel, sinussen, stembanden en ter hoogte van de mond. Deze ziekte werd bij u vastgesteld : zij wordt veroorzaakt door de gebrekkige werking van onderste sluitspier van de slokdarm. Dit is een klep aan de verbinding tussen de slokdarm en de maag, die de overgang tussen deze twee controleert; wanneer u iets inslikt, opent deze klep zich om het eten door te laten. Wanneer u uw maaltijd beëindigd heeft, wanneer u zich bukt of voorover buigt zal deze klep verhinderen dat de maaginhoud terugkomt naar de mond. Wanneer de klep slecht of onvoldoende werkt, ontstaat er ontsteking van de slokdarm en verschijnen de symptomen. U moet ook weten dat dit slecht functioneren zeer vaak gepaard gaat met een hernia diaphragmatica (middenrif breuk). De middenrif breuk is een anatomische misvorming : het bovenste deel van de maag heeft de neiging om op te stijgen naar de borstkas, terwijl de volledige maag normaal in de buikholte moet blijven.

Stacks Image 65
Stacks Image 71
INCISIE KIJKOPERATIE
Heelkundige behandeling van een Maagbreuk


Sedert enkele maanden of jaren hebben uw artsen u behandeld met geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen verminderen de productie van zuur door de maag. Zo is de reflux minder belangrijk en vooral minder irriterend voor de slokdarm. De symptomen verdwijnen dan min of meer, en de ontsteking van de slokdarm vermindert. Hiernaast zijn er nog een aantal hygiënische maatregelen die U reflux kunnen verbeteren waar we hier niet verder op ingaan.
Spijtig genoeg herstellen deze geneesmiddelen de sluitspier van de slokdarm niet, en evenmin de middenrif breuk. U heeft dan ook kunnen vaststellen dat uw symptomen vaak kunnen terugkomen van zodra u ophoudt de geneesmiddelen in te nemen.Wanneer dit het geval is kan een operatie een oplossing voor U bieden. In elk geval moet U slokdarmontsteking genezen met medicatie, andere maatregelen of een operatie zo niet blijft U op een verhoogd risico voor slokdarm kanker, neus- keel- stemband tumoren … Het is na al deze pogingen dat uw dokters u hebben voorgesteld u te opereren om een goede klep te “reconstrueren”; dit is wat wij noemen : de “antireflux” chirurgie.

Stacks Image 158
Image

Abdominale Heelkundige dienst AZ Herentals

Associatie Abdominale Heelkunde Herentals

© 2024 AbdominaleHeelkundeHerentals

Wij gebruiken geen cookies, slaan geen persoonlijke informatie over onze gebruikers op en voldoen aan de Europese GDPR wetgeving.