APPENDIX OPERATIE

Stacks Image 251
Stacks Image 253

  • De appendix bevindt zich aan het begin van de dikke darm rechts of aan het einde vd dunne darm in de rechter onderbuik.
  • Deze bevat lymfeklierweefsel en kan net zoals een amandel bij een keelontsteking rood en dik worden en pijn doen, wanneer deze zo ziek wordt dat hij zou kunnen springen is een operatie noodzakelijk en essentieel.
  • De noodzaak tot operatie wordt mede bepaald door het Alvarado score systeem wat op de spoedgevallen gehanteerd wordt. Verder kan een echografie, een bloed en urine onderzoek soms een CT scan noodzakelijk zijn. Gezien de appendix geen levensnoodzakelijk orgaan is wordt hij meestal bij ontstekingen via kijkoperatie verwijderd.
  • Wanneer reeds te lang bezig, ontstaan er zoveel verklevingen en infectie rond de appendix, dat een afkoelen met antibiotica en later opereren veiliger kan zijn.
echo appendixTypisch coccarde echo beeld
Een licht ontstoken appendix opereren duurt 20 minuten onder algemene verdoving met gemiddeld 24h ziekenhuisopname.
Zwaardere ontstekingen met buikvlies ontsteking worden langer met AB IV in het ziekenhuis behandeld met ook vaak een tijdelijke drainage van de ontstoken buikholte.

Image

Abdominale Heelkundige dienst AZ Herentals

Associatie Abdominale Heelkunde Herentals

© 2024 AbdominaleHeelkundeHerentals

Wij gebruiken geen cookies, slaan geen persoonlijke informatie over onze gebruikers op en voldoen aan de Europese GDPR wetgeving.