ta-TME OPERATIE

Stacks Image 265

Resectie -Teams

Blauwe deel wordt via door het bovenste laparoscopisch chirurgisch team gedaan
Groene deel via het trans-anale chirurgische team.Beiden teams werken naar elkaar toe.

Stacks Image 267

Darmnaad na ta-TME via anaal gezien - side anastomose

Stacks Image 279

Trans Anale Totale Mesorectum Excisie

De indicatie is steeds een bredere oncologische resectie v.h. rectum voor kwaadaardige endeldarmgezwellen. Deze gebeurt ook via het Gelpoint Path platform.
Het is een volledige wegname vd endeldarm, omliggende vetweefsel en klieren , waarvan de laatste 10cm langs beneden gebeurt, er is steeds een laparoscopisch deel (zoals bij een open of laparoscopische TME) om de bloedvatensteel en klieren abdominaal hoog te weg te kunnen nemen.
Alleen het moeilijkste deel = laatste 10cm gebeurt nu met veel beter zicht langs beneden. Hierbij zal steeds een volledig brede klieruitruiming gebeuren met ook na de ingreep een reconstructie van de endeldarm door een nieuw reservoir (zij anastomose of J-pouch) met of zonder stoma.
De voornaamste voordelen hier zijn :

  • betere oncologische TME resecties door beter zicht van beneden dan via laparoscopie (mannelijk smal bekken, obesitas, grote prostaat…)
  • geen dubbele stapling op het rectum waardoor minder naadlekkage
  • minder stoma’s voor de patiënt
  • steeds uitgevoerd met 2 chirurgische teams, 1 abdominaal en 1 transanaal gelijktijdig waardoor betere en veel snellere ingrepen voor de patiënt

     

Mogelijke reconstructies na ta-TME

Stacks Image 274

a.End-to-End b.Side c.J-reservoir

Image

Abdominale Heelkundige dienst AZ Herentals

Associatie Abdominale Heelkunde Herentals

© 2024 AbdominaleHeelkundeHerentals

Wij gebruiken geen cookies, slaan geen persoonlijke informatie over onze gebruikers op en voldoen aan de Europese GDPR wetgeving.